Waar? Maxima, Montenegrostraat 144 in Vorst.
Wanneer? Op zaterdag 23 april 2022, van 9u30 tot 22u.
Evenement op Facebook: https://fb.me/e/1IZouKPO6

We nodigen je graag uit op ECOSOCIALISME 2022, een dag voor antikapitalisten, klimaatactivisten en feministen, antiracisten en vakbondsmensen. Mensen die deze wereld willen veranderen, omdat het hoogst nodig is.

In een periode die getekend wordt door veelvuldige crisis van het kapitalisme, klimaatverandering, pandemie en oorlogen, nemen we de tijd om in debat te gaan over de strategische kwesties die in de sociale en politieke strijd opgeworpen worden. Er zullen workshops in het Nederlands, Frans, Engels of tweetalig plaatsvinden, een plenair debat en een internationalistische solidariteitmeeting. Er wordt vertaling voorzien tijdens de plenaire meetings en in enkele workshops.

Het wordt ook een moment om elkaar (opnieuw) te zien, samen te eten, drinken en lachen. ‘s Avonds is er tijd voor ontspanning, met Joëlle Sambi en DJ Stel-R.

Er wordt tijdens de middagpauze een lekkere veganistische maaltijd voorzien.

Inschrijven

Het organiseren van een dag zoals deze brengt belangrijke kosten mee. Daarom vragen we een inschrijvingsgeld om de uitgaven te helpen dekken: vervoerskosten van sprekers en spreekster, huur van materiaal, logistieke kosten, …

De inschrijvingsgelden zijn aangepast aan de situatie van de deelnemers en deelneemsters. Er is een standaardbijdrage, maar ook een lagere bijdrage voor jongeren, studenten, mensen met een laag inkomen. Wie extra wenst bij te dragen, mag ook een solidariteitstarief betalen.

Tijdens de middagpauze voorzien we een veganistische maaltijd. Om geen voedsel te verspillen en de nodige maaltijden te kunnen voorzien, vragen we je hiervoor in te schrijven via het formulier.

We vragen om in te schrijven uiterlijk op 20 april, door het formulier in te vullen en je inschrijvingsgeld te storten op rekening BE68 7320 4316 3334 van FLL.

Gelieve ECOSOCIALISME + “je naam en voornaam” te vermelden.

De link naar het inschrijvingsformulier kan je hier vinden.

Programma

9u30: Deuren open en onthaal

10u – 12u: Plenair debat: Strijden in tijden van rampen

Klimaatverandering, herhaaldelijke sociale crises, covid-19, oorlogen, … De rampen die elkaar lijken op te volgen wegen zwaar op onze levens en onze strijd. De nood aan een andere wereld was nog nooit zo groot. Hoe kunnen we in de huidige context de voorwaarden creëren voor een ecosocialistisch front?

Met:

– Daniel Tanuro, landbouwingenieur, auteur van verschillende boeken over ecosocialisme, lid van SAP – Antikapitalisten.
– Boon Breyne, actief bij Youth for Climate.
– Zoé, actief bij Tournai se bouge pour le climat.
– Esmeralda Wirtz, ecologisch activiste, actief in de solidariteit met de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië.

12u – 13u30: Middagpauze – Chili sin carne (enkel mits inschrijving)

13u30 – 15u15: Workshops

1. De milieucrisis en de rol van de vakbeweging (in het Engels)

Het kapitalistische systeem werkt door de twee bronnen van alle rijkdom uit te putten: de natuur en menselijke arbeid. Organisaties van de arbeidersklasse, zoals vakbonden, staan in de frontlinie: aangezien de sociale en ecologische crises nauw met elkaar verbonden zijn, is een “vakbondsbeweging voor klimaatrechtvaardigheid” nodig om ze aan te pakken. Bijvoorbeeld, als we praten over het stoppen van de autoproductie, hoe zit het dan met de banen? Duitse vakbonden strijden ervoor dat de bazen, en niet de werknemers, betalen voor klimaatrechtvaardigheid.

Met:

– Mark Bergfeld, verantwoordelijke voor de zorg- en schoonmaaksector bij de Europese vakbond UNI Global Union-Europa.

2. Extreemrechts in België en Nederland (in het Nederlands)

Extreemrechts blijft terrein winnen, niet alleen hier maar ook elders in Europa. Hoe kan het gestopt worden? We gaan hierover in gesprek met Vincent Scheltiens en Bruno Verlaeckt, auteurs van ‘Extreemrechts: de geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier)’ en Alex De Jong.

Met:

– Vincent Scheltiens, historicus, medeauteur van ‘Extreemrechts. De geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier)’.
– Bruno Verlaeckt, voorzitter van de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, medeauteur van ‘Extreemrechts. De geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier)’.
– Alex De Jong, codirecteur van het IIRE (Amsterdam) actief bij Grenzeloos.

3. Ecologische strijd in het Zuiden (in het Frans)

De snelle aantasting van onze ecosystemen is een wereldwijde realiteit. Maar net als andere gevolgen van het mondiale kapitalisme treft het de landen in het Zuiden nog harder, en dit lokt een reactie van sociale bewegingen uit. We delen concrete voorbeelden en strijdervaringen met onze spreker.

Met:

– Jawad Moustakbal, nationale coordinator in Marokko voor het International Honors Programme : « Climate Change : The Politics of Food, Water, and Energy » van de School of International Training (SIT, Vermont, USA). Hij is ingenieur en werkte voor bedrijven als OCP, het Marokkaans overheidsbedrijf voor fosfaten. Hij is ook klimaatactivist en lid van het nationale secretariaat van ATTAC/CADTM Marokko.
– Marina Kontara is een Griekse marxistische feministe, actief bij het collectief van solidaire Grieken in Brussel. Ze is ook actief in de solidariteit met de milieustrijd in Griekenland.
– Antonio Mota is militant van Comuna in Brazilië, een antikapitalistische stroming binnen de PSOL (radicaal linkse partij). Hij is LGBTQIA+ activist en werkt aan een doctoraat over het denken van Rosa Luxemburg.

4. Van onzichtbaar naar essentieel werk: een feministische en marxistische kijk op reproductief werk van vrouwen (in het Frans)

Reproductieve arbeid is essentieel maar onzichtbaar werk in het kapitalistische systeem. Het is ook werk dat overwegend door vrouwen wordt verricht, en het vormt de materiële basis van hun overheersing. Deze workshop onderzoekt de crisis van de reproductieve arbeid tijdens en na de pandemie.

Met:

– Een lid van Feminisme Yeah, de feministische werking van SAP – Antikapitalisten.
– Louise R, fotografe en feministische activiste.

5. Transstrijd onder het kapitalisme (tweetalig)

Wat zijn de rechten, arbeidsomstandigheden, de economische en sociale realiteit van trans mensen? Wat zijn de huidige problemen? Welke perspectieven kan het marxisme vandaag bieden voor de bevrijding van transseksuelen? Dit zijn de vragen waarover onze beide spreeksters zich zullen buigen.

Met:

– Jenny-Louise Van der Aa, etnoloog en activiste.
– Flora Du Sirieu, politiek wetenschapster en activiste.

15u15 – 15u45: Koffiepauze

15u45 – 17u30: Workshops

1. De beweging voor de regularisering van mensen zonder papieren (in het Frans)

In België strijden verschillende zelforganisaties van mensen zonder papieren voor hun rechten. Politieke bezettingen, sensibiliseringsacties, betogingen, honger- en/of werkstakingen, … welke strategie moeten we volgen tegenover opeenvolgende regeringen die weigeren om mensen die in België wonen, werken of studeren te regulariseren? Wat is de rol van de solidariteitsbeweging, vakbonden en politieke organisaties?

Met:

– Said Codm Elouizi, actief in de beweging van mensen zonder papieren, woordvoerder van het collectief Neutrale Zone.
– Lhoucine, actief in de beweging van mensen zonder papieren, lid van USPR.
– Een activiste van de Liga van Huishoudpersoneel.

2. Solidariteit met Oekraïne, verzet tegen de oorlog (in het Engels)

De aanval van het Poetin-regime op Oekraïne tekende het begin van 2022. De omvang van de mobilisatie van de Russische strijdkrachten en de vernielingen die de Oekraïense bevolking werden toegebracht, schokten velen. Hoe kunnen we begrijpen wat tot zo’n extreme situatie heeft geleid? En, als we eenmaal de oorsprong van deze oorlog begrijpen, welke taken volgen er dan voor de sociale bewegingen en links in Oekraïne, Rusland en bij ons?

Met:

– Valeriya Zubatenko, filosofe, artieste, feministe, actief in de linkse LGBTQIA+ beweging in Oekraïne.
– Charlotte Fichefet, vertaalster en onderzoekster, gespecialiseerd in het grensbeleid tussen de EU en Oekraïne, actief in de beweging voor de rechten van vluchtelingen en migranten.

3. Stop de vernietiging van ons milieu, hier en nu (in het Nederlands of tweetalig)

Nutteloze en destructieve projecten volgen elkaar op en wekken verzet op dat indruk maakt door zijn moed en de intensiteit van de repressie die het treft. Maar hoe kan dit verzet worden omgezet in overwinningen?

Met:

– Een actievoerder of actievoerster van Tegengas/Dégaze.
– Filip de Bodt, actief bij Climaxi.
– Iemand van Youth for Climate.
– Alexia Falisse, actief bij Stop Alibaba.

4. Ecofeminisme, voor wie en voor wat moeten we zorgen? (in het Nederlands)

Marijke Colle gaat in gesprek met Philsan Osman en Marie-Monique Franssen, medeauteurs van «Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron» (EPO 2020).

Met:

– Marijke Colle, lid van SAP – Antikapitalisten en Feminisme Yeah.
– Philsan Osman, auteur, activiste, community builder. Zij studeert Afrikaanse talen en culturen aan de UGent.
– Marie-Monique Franssen, auteur, cultureel antropologe, verbonden aan Oikos Denktank. Zij is ook coauteur van «Het Ecologisch Kompas».

17u30 – 18u00: Koffiepauze

18u00 – 19u00: Meeting: Een internationalistisch en revolutionair antwoord op de crises van het kapitaal

Ecosocialisme 2022 is ook elkaar in levenden lijve opnieuw zien na twee jaar van voornamelijk online contacten. Ter gelegenheid van deze dag geven wij het woord aan antikapitalistische activisten om samen de lijnen uit te zetten voor de strijd die nog moet komen. Omdat het kapitalistische systeem meer dan ooit de hele mensheid bedreigt, moeten we klassensolidariteit opbouwen, van onderaf, over grenzen heen en ons samen organiseren voor een revolutionaire ecosocialistische breuk. Tot op de internationalistische meeting!

Met:

– Miguel Urban, Europees parlementslid van Anticapitalistas, onze zusterorganisatie in de Spaanse Staat.
– Pauline Salingue, vakbondsactiviste bij de CGT in de gezondheidszorg, woordvoerster van de presidentscampagne van Philippe Poutou van de NPA (Nouveau Parti Anticapitaliste) in Frankrijk.
– Valeriya Zubatenko, filosofe, artieste, actief in de linkse feministische en LGBTQIA+ beweging in Oekraïne.
– Antonio Mota, militant van Comuna in Brazilië, een antikapitalistische stroming binnen de PSOL en LGBTQIA+ activist.
– Jawad Moustakbal, actief bij ATTAC/CADTM Marokko.
– Clara en Roxanne, actief bij SAP-Antikapitalisten / Gauche anticapitaliste in België.

19u00 – 20u00: Pauze

20u00 – 22u00: Avondprogramma: Performance en DJ set

Na de meeting zien we elkaar voor een gezellige borrel en een optreden van Joëlle Sambi.

Als auteur, afro-feministe, LGBTQI+ activiste en lid van het Belgian Network for Black Lives, stelt ze vragen over identiteit, normen en erbij horen. Ze zit gevangen tussen verschillende talen en haar schrijven draagt daar de sporen van. Ze zegt, schreeuwt, creëert korte verhalen, romans, slams, gedichten, documentaires, radioruimtes, militante plekken. Hoewel zij haar afkomst loskoppelt van haar schrijverschap, zijn Congo, zijn geschiedenis en het hedendaagse België niettemin aanwezig op de achtergrond van haar verhalen en projecten. Haar eerste dichtbundel, Caillasses, werd gepubliceerd door L’Arbre de Diane in 2021.

Het optreden wordt gevolgd door een set van DJ Stel-R (Acid City/ Music4People/Popzero). Stel-R is een referentie in de Brusselse scene en heeft platen gedraaid in heel België en Europa. Een echte muziekliefhebber met een eclectische smaak, gaande van funk en psychedelia tot organische grooves en jazz… Zijn sets zijn altijd een uitnodiging om te reizen, om het andere te ontdekken… en om te bewegen!

Je kan hier al eens naar hem luisteren: Sean Stel-R’s Stream | Mixcloud.