Op zaterdag 15 juni staakten in Gent een 30-tal koeriers van Deliveroo (van het 50-tal dat op een normale zaterdag aan het werk is) van 19 tot 20u. Een 3 restaurants sloten uit solidariteit die avond de app af na een rondgang door de koeriers. Daarnaast vond ook een mooi bijgewoonde concentratie plaats op de Korenmarkt in het stadscentrum.
De koeriers staakten in de eerste plaats tegen de eenzijdige vermindering van hun verloning door Deliveroo, maar legden ook een reeks andere eisen op tafel. De volledige eisenbundel kan je hieronder lezen. De actie werd georganiseerd door het Koerierscollectief Gent met steun van ABVV (BTB) en ACV (Transcom).
De solidariteit met de actievoerders was goed, met mensen van verschillende centrales van beide bonden (BTB, BBTK, ACOD, Transcom, ACV Metea,…), delegaties van SAP, LSP, PVDA en sp.a, gele hesjes,… Ook verschillende koeriers van andere bedrijven stopten even voor een kort bezoek. Net zoals de dagen voor de staking was er ook heel wat media-aandacht voor de actie. Een geslaagde actie op een zonnige zaterdagavond.
Het Koerierscollectief bij Deliveroo wil het niet bij deze ene actie laten. Nu al zijn er plannen om in augustus samen met de vakbonden een fietstocht te organiseren langs de restaurants, maar ook nieuwe stakingsacties worden niet uitgesloten.
Eisenbundel Koerierscollectief Gent
1) De vergoedingen moeten opnieuw naar het niveau van deze zomer (+30%, wat neerkomt op 15 euro/uur (bruto)).
2) Onze wachttijden aan restaurants moeten betaald worden (1 euro per 5 min).
3) We willen een gegarandeerd inkomen van 12 euro/uur. Wanneer we aan het wachten zijn op een order, zijn we ook aan het werk, en maken we reclame voor Deliveroo/Uber. (Als je verdiensten hoger zijn dan 12 euro/u, krijg je natuurlijk het bedrag op basis van je orders.)
4) Koeriers moeten de keuze hebben onder welk statuut we werken: P2P en zelfstandige bestaan al. We moeten ook vaste contracten als loontrekkende kunnen krijgen.
5) We willen een volledige verzekering voor lichamelijke schade en voor onze fiets.
6) Stop de uitbreiding van de zone. Een uitbreiding van de zone moet gebeuren met de goedkeuring van de koeriers – en daartegenover moet een billijke vergoeding staan.
7) We willen dat het algoritme kennen dat onze vergoedingen berekent en de voor de verdeling van de orders zorgt.
8) We vragen dat er een zaaltje wordt geopend waar we kunnen rusten, iets drinken, eten opwarmen en elkaar kunnen leren kennen.
9) We vragen een vergoeding van 50 eur voor het onderhoud van onze fiets/voertuig. Een goed onderhouden fiets/voertuig is essentieel voor de veiligheid en het goed verlopen van de levering.
10) We willen dat al onze vragen beantwoord worden door de Rider Support; dat we een gratis en binnenlands nummer kunnen bellen en dat de Support goed opgeleid is om ons te helpen wanneer we met allerlei problemen worden geconfronteerd.
11) P.s.: Beste overheid, we vragen ook belastingvrije fooien.
Foto: Jo Schelstraete