Door het gebrek aan tijdige maatregelen is in het Verenigd Koninkrijk een beangstigende situatie ontstaan, waarin de zorg volledig overweldigd is en het virus zich razendsnel verspreidt. De strenge lockdown waaronder de mensen nu leven was te laat om een recordaantal slachtoffers te voorkomen.
De tweede coronagolf in het VK heeft begin januari tot recordaantallen besmettingen en doden geleid. Eind januari lagen er meer dan 37.000 mensen met het virus in het ziekenhuis. Dat is zo’n 50 procent meer dan de piek in de eerste golf. Een nieuwe, besmettelijkere variant van het virus zit waarschijnlijk achter de snelheid waarmee het virus zich verspreidt.
Niet op tijd
Maar de echte verantwoordelijken voor deze situatie zijn de Tories van premier Boris Johnson. Zo werden de scholen veel te laat gesloten. In december werden er valse beloftes gedaan, zoals dat massaal testen – waar het land nu nog steeds niet genoeg capaciteit voor heeft – zou betekenen dat kinderen gewoon weer veilig naar school zouden kunnen.
Ondanks de waarschuwingen van de SAGE, de Wetenschappelijke Adviesgroep voor Noodgevallen, bleven zowel Johnson als Minister van Onderwijs Gavin Williamson tot en met begin januari stellen dat scholen op 4 januari gewoon weer open zouden moeten gaan.
Maar scholen en onderwijsvakbonden weigerden vanwege zorgen over de verspreiding van het virus. Op zondagavond 3 januari besloot Johnson alsnog dat de scholen zeven weken dicht zouden blijven en examens niet konden doorgaan. Hij gaf eindelijk toe dat geopende scholen kunnen leiden tot overdracht van het virus tussen huishoudens, maar dit besluit moest dus worden afgedwongen door de leraren zelf.
Druk op de zorg
Hier komt bij dat de zorg volledig overweldigd is. Na de eerste golf hebben de Tories de rustige periode met relatief weinig besmettingen niet aangegrepen om de zorg voor te bereiden op deze catastrofale tweede golf. Ook toen in december het aantal ziekenhuisopnames toenam en er gewaarschuwd werd voor de nieuwe variant van het coronavirus, werden er niet op tijd maatregelen genomen.
Ondanks dat ziekenhuizen hun capaciteit op de Intensive Care hebben verhoogd, zitten IC’s gevaarlijk dichtbij het punt dat alle bedden bezet zijn en mensen geweigerd moeten worden voor opname. Aan het begin van de coronacrisis had de zorg al een gebrek aan personeel. Nu wordt de druk op de zorg nog groter en vallen er steeds meer werknemers uit door corona of een burnout. Pas zeer recent mag het personeel de beschermende FFP3- maskers dragen om besmettingen te voorkomen.
Terwijl het overgebleven personeel gedwongen wordt om onder extreme omstandigheden te blijven werken, weigeren de Tories zelfs om slechts een magere loonsverhoging door te voeren. Er heerst dan ook grote woede onder het ziekenhuispersoneel over het beleid. Ook in het Verenigd Koninkrijk is het afgelopen jaar duidelijk geworden dat het niet een gegeven is dat overheden volksgezondheid serieus nemen: goed beleid moet worden afgedwongen.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op socialisme.nu.