Op maandagavond 6 september 2021 liep de zaal van de iconische Antwerpse Roma aardig vol. Aanleiding was een hommage aan wijlen onze kameraad Robbe De Hert. Meerdere sprekers namen het woord, terwijl er ook tal van frappante fragmenten uit het rijke oeuvre van het ‘enfant terrible’ van de Belgische cinema vertoond werden.
Achtereenvolgens werd het publiek zo een blik gegund op wat er gaat gebeuren met Robbe’s rijke archief (het wordt ontsloten door het Antwerpse FelixArchief), op de betekenis van Robbe’s sleutelfilm ‘Le Filet Américain’ (met een hilarische impersonatie van politicus Paul Vanden Boeynants), hoe het was om samen te werken met Robbe (niet altijd makkelijk) en hoe het eraan toeging bij Fugitive Cinema (ietwat chaotisch, maar ook begeesterend). Afgesloten werd met een panelgesprek tussen Michael pas en drie filmregisseurs uit de generatie die de fakkel van Robbe overnamen (Jan verheyen, Erik Van Looy en Stijn Coninx).
Meerdere sprekers benadrukten de sociale ingesteldheid van Robbe’s werk. Eric Corijn en Tom Lanoye stelden dat sociaal engagement nog scherper, door terecht expliciet te wijzen op Robbe’s radicaal-linkse, revolutionair-marxistische overtuiging.(1)Zie Tom Lanoye: ‘Wat zou Robbe De Hert heerlijk hebben gefulmineerd tegen die Nieuw Rechtse columnisten van ‘De Standaard’’ | Humo Ook Robbe’s belang voor de specifiek Antwerpse linkerzijde (via de legendarische zaal King Kong) kwam daarbij aan bod. Er zouden overigens nog veel meer sprekers hebben kunnen zijn. Wat ook blijkt uit het mooie boekje ‘Robbe De Hert: De Robin Hood van de Vlaamse Film’, samengesteld door Freddy Michiels en Lukas De Vos. In dat boekje, fraai gelardeerd met talloze foto’s, laten niet minder dan 31 bekende en minder bekende auteurs hun licht schijnen over Robbe’s leven en werk.
Het was, kortom, een hartverwarmende avond, die bevestigde wat we eerder al schreven op deze website.(2)Zie https://www.sap-rood.org/de-onzen-robbe-de-hert-1942-2020/
“Robbe was een man uit een stuk: soms ietwat onbehouwen, meestal heel eerlijk, meer belezen én geïnteresseerd dan vele van zijn critici, toegewijd ook aan de emancipatie van al wie lijdt en ook – vooral! – aan hún strijd. Daarom is hij voor ons geen icoon van het verleden, maar wel een van diegenen die de lichtstraal van de cinema richten op de toekomst, de grote en de kleine werkelijkheid dialectisch ontsluierend, via documentaires en fictiefilms, zoals alleen echte kunstenaars dat kunnen.
Zijn oeuvre bulkt niet alleen van het vakmanschap, maar ook van verontwaardiging over de uitbuiting en onderdrukking van de ene mens door de andere en over het onvermogen en de onwil van ‘het systeem’ om daaraan te verhelpen. Daarnaast legt het ook systematisch getuigenis af over het enorme mededogen en de grote solidariteit, die desondanks aanwezig blijven en daarmee een wezenlijke bron zijn van hoop voor de toekomst.”
Het boek is te koop voor 15 € via de betere boekhandel of via deze link: https://www.standaardboekhandel.be/p/de-robin-hood-van-de-vlaamse-film-9789464204421