‘De laatste dictatuur van Europa’, zo wordt Wit-Rusland wel eens genoemd. En president Loekasjenko doet er ook alles aan om die naam waar te maken. In augustus 2020 werden verkiezingen gehouden, maar er wordt algemeen van uit gegaan dat de resultaten grondig vervalst werden. Loekasjenko won zogezegd 80% van de stemmen, terwijl zijn belangrijkste rivale Svetlana Tichanovskaja – ondanks de massale mobilisaties tijdens haar campagne – slechts 10% van de stemmen won.
Er barstte een golf van protest uit tegen de verkiezingsresultaten, en sindsdien hebben westerse landen ook sancties genomen tegen Wit-Rusland. Maar Loekasjenko antwoordde door massale repressie. Een hoop betogers werd vastgehouden en soms zelfs mishandeld. Onlangs werd Sergey Tichanovski – de man van Tichanovskaja die als populaire vlogger kandidaat wou zijn bij de presidentsverkiezingen – veroordeeld tot 18 jaar werkkamp. In hetzelfde proces kregen andere oppositieleden straffen tot 15 jaar.
Het zijn niet enkel politieke figuren die vervolgd worden in Wit-Rusland. In augustus brak de Wit-Russische politie ook binnen op het verjaardagsfeestje van Nadezjda Kalatsj, de zangeres van Irdorath, een fantasy folkgroep met banden met Corvus Corax, Faun en vele andere bekende groepen in het genre. In 2020 – tijdens de protesten tegen Loekasjenko – nam Irdorath het nummer ‘Krily’ op, een homage aan de moedige Wit-Russische vrouwen, die vaak op de eerste rij stonden in de protesten tegen de vervalste verkiezingen.
Zeven groepsleden werden in verdenking gesteld. Hun misdaad: ze hebben muziek gespeeld op de massale protesten tegen Loekasjenko en zijn vervalste verkiezingen. Voor het Wit-Russische gerecht – stevig in handen van Loekasjenko-getrouwen – heet dat deelname aan acties die de publieke orde grondig verstoren en opruiing.
Intussen is het eerste vonnis bekend. Nadezjda en haar man Vova – ze trouwden ooit op het podium tijdens een Irdorath-concert – werden veroordeeld tot twee jaar gevangenis. Aangezien ze al sinds 2 augustus in de gevangenis zitten in voorhechtenis (het zijn immers zware misdadigers), valt er nog anderhalf jaar uit te zitten. Hiermee is de kous nog niet af, want andere groepsleden wachten nog steeds hun proces af in de gevangenis.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.
Trackbacks/Pingbacks