Kosovo is een arm land en geen lid van de EU. Dat heeft zo zijn voordelen. Sinds China zijn grenzen ging sluiten voor geëxporteerd afval, onder andere uit de EU, zochten Europese bedrijven naar andere ‘kostefficiënte’ oplossingen, en vonden zo hun weg naar Oost-Europa. Het dichtbije Kosovo onder andere, waar Roma aan het werk kunnen worden gezet bij het sorteren van afval tegen onklopbare prijzen: 50 à 100 €/maand.
Maar het land biedt nog andere mogelijkheden die door het sociaaldemocratisch Deens regime ontdekt werden: het goedkoop exporteren van gevangenen. Nick Hækkerup, de huidige minister van Justitie (en voormalige van defensie en gezondheidszorg) was blij een contract te kunnen afsluiten met de Kosovaarse autoriteiten om er binnen een jaar 300 Deense gevangenen te kunnen plaatsen. De Deense gevangenispopulatie groeide nogal stevig de laatste jaren, terwijl het aantal cipiers verminderde; de verantwoordelijke minister is dan ook tevreden met deze deal. Zo ook de Kosovaarse autoriteiten, die de 210 miljoen € inkomsten (gespreid over de volgende 10 jaar) als een welkome aanvulling zien voor hun negatieve handelsbalans.
Kosovaarse mensenrechtenorganisaties zijn minder enthousiast. De toestand in de gevangenissen is erbarmelijk, zeggen ze, met gevechten, zelfverwonding en doden als gevolg. Maar ook dit laat het Kopenhaags sociaaldemocratisch regime niet onberoerd: ze geven Pristina 30 miljoen euro steun “voor de groene transitie, de promotie van de rechtsstaat, democratie en de mensenrechten”.
De stap van uitvoer van afval naar die van gevangenen is minder groot dan men zou denken, want het betreft in de eerste plaats gevangenen die na het uitzitten van hun straf toch uit het land gedeporteerd zullen worden. Ongedocumenteerden, illegalen, wederrechtelijk het land binnengeslopen. Afval…
Herman Michiel is actief in Ander Europa. Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.
Trackbacks/Pingbacks