Een crisis binnen de Nepalese regerende Communistische Partij (CPN) wakkert de rivaliteit tussen China en India aan. Premier KP Oli stuurde het parlement wandelen toen hij in de CPN in de minderheid kwam. Het Grondwettelijk Hof buigt zich over de klachten dat die ontbinding volgens de Grondwet van 2015 niet kan. Oli neemt het met zijn zet op tegen Pushpa Kamal Dahal “Prachanda”, de leider van de maoïsten in de CPN.

Premier Oli beval op zondag 20 december de ontbinding van het parlement nadat 91 parlementsleden van de regerende CPN zijn aftreden eisten. Het was duidelijk dat de meerderheid van de partij Oli buitenspel zou zetten, waarop hij zelf het initiatief nam en de zegen kreeg van presidente Bishya Devi Bhandari.

Prachanda was de leider van de maoïstische opstand van 1996 tot 2006. Na de val van de monarchie in 2008 stapte de maoïstische partij in de parlementaire politiek. Drie jaar geleden kwam het, mede op Chinees advies, tot een fusie tussen de Maoïstische CP en de CPN-Marxist-Leninist van Oli. Prachanda en Oli werden covoorzitters.

De partij won in 2018 de verkiezingen (174 op 275 zetels), Oli zou 2,5 jaar premier zijn, nadien Prachanda. Maar Oli wou zijn plaats niet afstaan, waarop de maoïsten hem beschuldigden van corruptie.

Bemoeienissen

Nauwelijks achter de schermen spelen China en India mee. Van de presidente en premier Oli is geweten dat ze nauwe banden hebben met Peking. De Chinese ambassadeur in Katmandoe, Hou Yang, heeft alvast zijn entrees bij beide. Peking stuurt nu een delegatie nar Katmandoe in ene poging de brokken te lijmen.

Oli joeg New Delhi tegen zich in het harnas met de publicatie van een kaart waarop twee Indiase districten bij Nepal waren ingekleurd. Oli en zijn fractie hebben India er al vaker van beschuldigd van Nepal een vazalstaat te willen maken.

Voor zowel India als China heeft Nepal uiteraard groot strategisch belang in hun onderlinge rivaliteit. Vooral nu de relaties tussen China en India gespannen zijn en dit jaar zelfs tot een gewapend treffen leidden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers