De Franse regering probeerde vanaf maandag 11 mei de scholen te openen, maar stuitte op weerstand van ouders, leerlingen, leerkrachten en onderzoekers. Op veel plaatsen bleven de scholen dicht door besluiten van lokale politici en verzet van leerkrachten.

Op vrijdag 7 mei steeg het aantal mensen dat aan het coronavirus is overleden met 243 tot 26.230. De wetenschappelijke adviesraad van de regering vindt het ‘te vroeg’ om de scholen weer te openen. Uit een opiniepeiling bleek dat 76 procent van de ondervraagden vindt dat de lessen pas in september weer moeten beginnen.

De federatie van ouders, PCPE, tweette dat ‘de staat geen terugkeer naar school kan regelen’ en voegde eraan toe dat het salaris van ouders die thuisblijven om voor hun kinderen te zorgen moet worden doorbetaald.

Het streven om de scholen te openen maakte deel uit van een breder beleid om mensen weer aan het werk te krijgen zodat bedrijven weer winst kunnen maken. Premier Edouard Philippe zei: ‘De vlaggenschepen van onze industrie worden bedreigd. Het midden- en kleinbedrijf en de start-ups dreigen te stikken. Alles wat bijdraagt aan de invloed van Frankrijk – toerisme, kunst, gastronomie – is tot stilstand gekomen.’

Dicht

Maar in veel gebieden bleven alle scholen dicht. Sommige scholen gaven aan dat ze pas in de herfst weer open zouden gaan, andere zeiden op zijn vroegst in juni open te gaan. Burgemeesters gebruikten hun bevoegdheid om scholen dicht te houden.

Drie onderwijsbonden pleitten voor het recht van onderwijspersoneel om vanwege gezondheidsredenen op te houden met werken (het ‘droit de retrait’ toe te passen) en te staken als dit niet werd erkend. Hierdoor bleven ook scholen die wel wilden opengaan dicht.

Agatha, een leerkracht uit Marseille, zei: ‘Alle vakbondsleden op onze school waren bereid te staken, maar uiteindelijk zag de directie ervan af ons op school te laten werken. Op een andere school probeerden ze open te gaan, maar kwam maar een tiende van de medewerkers opdagen, dus dat ging ook niet door. De meeste kinderen die moesten komen, waren er ook niet. Het is onmogelijk voor jonge kinderen om voldoende afstand te houden. Als je het al zou kunnen opleggen, zou het nadelig zijn voor hun natuurlijke manier van leven. Ik vind niet dat we het leven van kinderen, ouders en leerkrachten op het spel moeten zetten voor de bazen.’

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Socialist Worker. Nederlandse vertaling: redactie socialisme.nu.