Is het u ook opgevallen? Bij alle commotie over de giftige eieren in Nederland waren de media behoorlijk eenzijdig. Erg veel belangstelling ging uit naar de ellende voor de ei-ondernemers. De consument kwam er bekaaid vanaf.

Insecticide

Op dinsdag 1 augustus barstte de eier- crisis goed los. Het bleek dat miljoenen kippen-eieren giftig waren. Vergiftigd met fipronil. Zo’n 180 kippenfarms hadden hun stallen laten schoonmaken door een bedrijf dat deze insecticide door zijn schoonmaakmiddel had gemengd. Om de lastige bloedluis bij kippen te bestrijden. Vooral megastallen met soms meer dan 120.000 kippen kampen met dit probleem. Fipronil zit in middeltjes om honden en katten te bevrijden van luizen en teken. Gebruik bij kippen is verboden. Toch gedaan. Zal wel goedkoper zijn dan een ander middel. Zodoende raakten miljoenen eieren ‘besmet’. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) sloeg alarm.

Zaken

De media sprongen er bovenop. Kranten, radio en tv besteedden er veel aandacht aan. Terecht. Maar daarbij is mij wel iets opgevallen. Verreweg de meeste aandacht ging in de berichtgeving naar de ei-ondernemers. Interviews met boeren, interviews met mensen van de brancheorganisatie voor de land- en tuinbouw LTO, interviews met supermarkten, waaronder natuurlijk onze grootgrutter Albert Heyn. Zij konden hun zaken ruimschoots uit de doeken doen. Productie, handel, verkoop, de economische kant van de crisis kwam ruimschoots aan bod.

Symptomen?

Aanzienlijk minder interesse was er voor de consument, de gewone ei-eter. Weliswaar werd overal steeds weer geroepen dat de ‘volksgezondheid’ in het geding was, maar veel verder ging het informeren niet. In de meeste kranten werd nog wel vermeld dat fipronil bij de mens schade kan berokkenen aan lever, nieren en schildklier, maar daar hield het wel zo’n beetje mee op. Wanneer dat gebeurt en vooral wat daar dan de symptomen van kunnen zijn, daarnaar bleef het gissen.

Het bontst maakte Radio 1 het op die dinsdag. In een uitgebreid gesprek met nota bene een toxicoloog werd hier niet eens naar gevraagd. De gifspecialist mocht lekker meepraten over ‘de impact’ op het ei-bedrijf, maar wat het precies bij mensen kan aanrichten en hoe je dat kunt merken, niks. Nu bekend is geworden dat er mogelijk al meer dan een jaar met fipronil wordt gewerkt én dat kinderen extra kwetsbaar zijn voor dit gif, is dit een enorme miskleun. Mensen? Nederland ondernemerland!

PS

Wie een hoge dosis fipronil binnenkrijgt, kan misselijk worden, overgeven, buikpijn krijgen of duizelig worden. Een epileptische aanval is niet uitgesloten. Bij inname gedurende langere tijd kan fiproniol zorgen voor schade aan lever, schildklier, nieren en het zenuwstelsel.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Grenzeloos.