Er is niet veel kans dat u er via de gangbare media van hoorde, maar op woensdag 30 mei en donderdag 31 mei was er een grote stakingsbeweging in Griekenland. In Griekenland? Ik dacht dat daar alles in de plooi geraakte? Is het niet gedaan met het Troika-bezuinigingsprogramma? Boekt Griekenland nu zelfs geen begrotingsoverschot, zodat het zijn schulden vlotjes kan terugbetalen?

Verre van… Ja, er is een ‘primair’ overschot op de begroting (primair, d.w.z. zonder rekening te houden met het aflossen van de renteafbetalingen op de overheidsschuld), zelfs ter grootte van 4% van het BBP, iets ongehoords. Maar om daartoe te komen legde de regering Tsipras in de voorbije jaren aan de gewone Griek reeds een verstikkend buikriemregime op, en vanaf augustus komen daar nieuwe bezuinigingsmaatregelen bovenop. Niet voor de reders natuurlijk of andere oligarchen, maar voor Yiorgos met de pet, de mensen die in Tsipras’ Syriza hun hoop gesteld hadden om van het verstikkende EU-regime af te raken. Om de Troika te plezieren zouden meer dan een miljoen Grieken hun karig pensioentje nog eens zien verminderen, met 18% nog wel.

De ‘linkse’ regering Tsipras schuwt geen drastische maatregelen om haar budgettair overschot te realiseren. Dat zou toe te juichen zijn, als het de Griekse miljonairs betrof. Maar drastische maatregelen zijn er alleen tegen de weerlozen. Hierover schrijft Bruno Tersago, de Vlaamse observator van de Griekse samenleving die – in zijn eentje en onbezoldigd – al méér deed om ons op de hoogte te houden over de Griekse realiteit dan alle openbare en private media samen:

“Elke werkdag in 2018 merken 967 Griekse burgers dat de fiscus geld van hun bankrekening in beslag heeft genomen. De reden moet vooral worden gezocht in het zware belastingsregime dat de regering Tsipras heeft opgelegd om het primaire overschot te halen. Volgens minister van Economie Tsakalotos is het regime echter niet zo zwaar. Toch dreigen 600.000 belastingsplichtigen in de nabije toekomst geconfronteerd te worden met een of andere vorm van inbeslagname wegens achterstallige belastingen.
(…)
Bij 21.275 belastingplichtigen werden in maart 2018 inbeslagnames gedaan. Vrijwel elke werkdag klopt de fiscus bij ongeveer 1.000 belastingbetalers aan omdat ze nog in het rood staan.”

In tegenstelling tot Italië heeft uiterst rechts in Griekenland nog geen echte doorbraak kunnen maken, terend op de teleurstelling in het ‘linkse’ beleid. Maar hoe lang duurt het nog tot de neonazi’s van Gouden Dageraad het politieke terrein bezetten zoals de Lega in Italië ?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.