In de noordoostelijke Indiase staat Assam, zijn ze al jaren druk bezig met het sorteren van de inwoners in staatsburgers en staatlozen. Het werk zit er op, circa twee miljoen inwoners van Assam zijn staatloos geworden. Toevallig zijn dat allemaal moslims. Dit is alweer een nieuwe stap op weg naar een India waar alleen hindoes echte staatsburgers kunnen zijn.
Bangladesh
Het Hooggerechtshof oordeelt dat de 2 miljoen mensen geen bewijzen konden voorleggen dat zij of hun familie al vóór 24 maart 1971 in India waren gevestigd. 24 maart 1971, toen riep Bangladesh – tot dan Oost-Pakistan – de onafhankelijkheid uit en maakte zich los van Pakistan.
In de daaropvolgende golf van geweld vluchtten zeer veel Bengali naar India. Maar bewijzen dat men er al vroeger was, ligt niet voor de hand in een regio waar nauwelijks een burgerlijke stand bestaat en waar zeer veel mensen nog analfabeet zijn.
Bovendien is dat wel bijna een halve eeuw geleden, het gaat dus hoofdzakelijk om mensen die sindsdien hoe dan ook in India zijn geboren en opgegroeid. Die moeten nu naar kampen, want Bangladesh wil ze niet opnemen. In Bangladesh hebben ze trouwens al honderdduizenden Rohingya, gevlucht voor de etnische zuiveringen in Myanmar.
Termieten
De zuivering in Assam was al langer besloten. Maar het was de BJP van premier Modi die er werk van maakte nadat ze in 2016 de verkiezingen in Assam had gewonnen. Ze haalde toen met 30 % wel 60 van de 126 zetels, de Congrespartij haalde met 31 % slechts 26 zetels. Met dergelijke verhoudingen is het extra nuttig een groep kiezers weg te zuiveren, zoals nu gebeurt. In een kiesstelsel ‘op zijn Brits’, één gekozene per district in één ronde, maken kleine stemverschuivingen soms grote verschillen in zetels. Zoals in Assam.
De BJP heeft er dus alle belang bij moslims uit de kiezerslijsten te weren, want die stemmen niet voor een moslimvijandige partij als de BJP. De nationale leider van de BJP, Amit Shah, noemde de volgens hem illegale immigranten in Assam ‘termieten’. Shah is nu minister van Binnenlandse Zaken, een geknipte positie om de hindoeïsering van India door te drijven.
De zuivering in Assam volgt kort op de coup in Kashmir, een deelstaat met een moslim meerderheid. De BJP won met verve de nationale verkiezingen in de lente en voert sindsdien haar beleid van hindoeïsering op. Modi heeft alvast beloofd het niet bij Assam te laten, maar de Operatie zuivering ook elders te zullen doorvoeren.
Nieuw volk
Als de leiders niet tevreden zijn met het volk, moeten ze het maar ontbinden en een nieuw samenstellen, was het schampere voorstel van Bertold Brecht. Hij had het over de DDR waar de arbeiders in de jaren 1950 toch beter hadden verwacht van hun arbeidersstaat. Het volk ontbinden leek niet zo makkelijk, maar aan de samenstelling van het kiesvolk werken, gebeurt wel meer.
Zo werken in diverse staten van de VS Republikeinse gouverneurs en staatsparlementen regels uit om het kiezersvolk te zuiveren. Ze doen dat met allerlei bedenksels, zoals vast adres van lange duur en andere criteria, om vooral gekleurde kiezers te weren. Want die zijn hen in meerderheid niet zo goed gezind. En in spannende verkiezingen kan het erop aan komen, zoals bij de vorige en komende presidentsverkiezingen.
Wereldwijde stilte
Modi en zijn BJP hoeven zich niet veel aan te trekken van protest, zowel binnen als buiten India. De Franse president Emmanuel Macron gunde hem zelfs de eer hem in de marge van de G7 uit te nodigen. Geen enkele westerse leider uit kritiek op zijn hypernationalistisch beleid. Macron zeker niet, India is een zeer goede klant van de Franse wapenindustrie.
En de moslimwereld dan? Op uitzondering van Pakistan is het er erg stil over het lot van 200 miljoen moslims in India, misschien wel de grootste gediscrimineerde religieuze groep van de wereld. Maar Modi speelt volop het demografisch, economisch en diplomatiek gewicht van zijn land uit tegen de achtergrond van de oorlog tussen China en VS. Wie wil, behalve Pakistan, India als vijand?
En dus kan Modi zonder veel omhaal zijn uiterst rechts beleid verder zetten, in de grootste universele onverschilligheid. India: nog een triomf van de zogenaamde illiberale democratie?
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.