Je kan hieronder de tekst lezen van het pamflet dat we met Feminisme Yeah en SAP – Antikapitalisten zullen verspreiden op de feministische acties op 8 maart. Je kan het pamflet ook hier downloaden.
De maatschappij draait dankzij het reproductief werk van de vrouwen
Tijdens de pandemie staan de vrouwen opnieuw in voor de grootste deel van de noodzakelijke reproductieve arbeid. In huis (voor de kinderen zorgen en telewerken) en op de werkplaats (in ziekenhuizen, woonzorgcentra, supermarkten, …). Scholen en crèches zijn gesloten, overvolle ziekenhuizen, de psychologische stress bij nabestaanden, dat alles rust nog eens op de schouders van de vrouwen, zonder overheidssteun om de winstmachine te doen draaien!
Het reproductief werk (of het “zorg” werk) dat zijn alle taken waardoor we allemaal kunnen bestaan en in staat zijn te werken. Het is zwaar werk dat geen grenzen kent. En het meeste ervan wordt gedaan door vrouwen. We vinden dit in openbare diensten (ziekenhuizen, crèches, scholen, enz.) En in privé en commerciële diensten (dienstencheques, schoonmaak, woonzorgcentra). Het zijn juist sectoren waarop vroeger al stevig bespaard werd en met zware arbeidsomstandigheden.
Toename van het geweld op vrouwen
Tijdens de lockdown is het seksueel geweld enorm toegenomen! Binnen het gezin werd het nog moeilijker te ontsnappen aan een gewelddadige relatie en de pandemie heeft getoond dat er een schrijnend tekort is aan middelen om iets te doen tegen dat geweld. De overheid legt wel mooie verklaringen af maar in de praktijk gebeurt er veel te weinig.
Op straat vergroot het seksistisch gedrag, er zijn geen cafés of restaurants waar we kunnen schuilen. Het toont nog maar eens dat de openbare ruimte allesbehalve veilig is voor vrouwen en wie behoort tot een gender minderheid. We hebben genoeg van al deze pesterijen en agressie!
Seksistische pesterijen, vernederingen, beledigingen, stereotype vooroordelen, eenzaamheid, controle, genitale verminking, economische onderdrukking, gedwongen huwelijken, slagen en verwondingen, verkrachtingen, het geweld tegen vrouwen neemt veel verschillende vormen aan.
En dat geweld gaat in overgrote meerderheid uit van mannen. De agressors zijn vaak gekend door het slachtoffer (partner, familielid of iemand uit de directe omgeving, collega, baas, werkgever, leraar). Het komt zelfs tot moord. De oorzaak van dit geweld ligt in de ongelijke machtsverhouding tussen man en vrouw zowel op sociaal, politiek als economisch vlak.
We worden rechtstreeks het doelwit wanneer onze seksuele voorkeur (lesbienne, biseksueel, enz.), onze genderidentiteit (transgenders), onze godsdienst (islamofobie), ons uiterlijk en onze veronderstelde culturele achtergrond gezien worden als een bedreiging voor de heersende sociale orde.
Abortus: de regering speelt een politiek spel met onze rechten
In 2020 was er een schandalige koehandel rond het wetsvoorstel dat abortus in België meer toegankelijk moest maken. Het voorstel werd door bepaalde partijen telkens weer verwezen naar de raad van state, de Vivaldi-regering zette het in de koelkast. Zo wordt een wijziging geblokkeerd die met meer respect vrouwen en zwangere vrouwen wil helpen vrij over hun eigen lichaam te beslissen. Wij willen niet dat er zo over ons lichaam wordt onderhandeld!
8 maart vrouwenstaking
Al dit geweld moet stoppen. Wij tonen dat wanneer de vrouwen stoppen, de wereld tot stilstand komt! Solidariteit is ons sterkste wapen! We organiseren ons, komen op straat, zo worden we sterker om samen tegen het geweld in te gaan en de overheid onder druk te zetten.
Een vrouwenstaking is een totale staking. We staken het reproductief werk, het productief werk, de consumptie en de studies. Een staking op het werk, thuis, op school, overal. Dat kunnen enkele minuten zijn of een hele dag, naargelang de mogelijkheden. Samen stoppen we, we komen bijeen, we spreken met elkaar en we organiseren ons!
Doe mee met Feminisme Yeah!
Feminisme Yeah is het feministisch, antiracistisch, antikapitalistisch en ecosocialistisch vrouwencollectief van SAP – Antikapitalisten.
Versterk het feministisch verzet! Wil je meewerken of op de hoogte blijven van onze activiteiten? Mail naar feminisme.yeah@gmail.com of volg ons op FeMiNiSmE – YeAh | Facebook.