In december 2016 lanceerde de Europese Commissie het idee van een Europese vrijwilligersbrigade, of European Solidarity Corps. Jongeren tot 30 jaar kunnen vrijwilligerswerk doen of “meewerken aan projecten die mensen en gemeenschappen helpen”.
Een groep Duitse jongeren had de Europese Commissie niet nodig om vanaf 2015 te werken aan een ambitieus project om mensen te helpen, sterker zelfs: om het leven van duizenden te redden. Om vluchtelingen voor de verdrinkingsdood op de Middellandse Zee te behoeden bracht de groep Jugend rettet voldoende fondsen bijeen om een Nederlandse vissersboot aan te kopen en als reddingsschip te laten ombouwen. De IUVENTA voerde in 2016 en 2017 vijftien reddingsoperaties uit en redde naar eigen zeggen 14.000 mensen het leven.
Dit soort vrijwilligerswerk was echter niet naar de zin van de Italiaanse autoriteiten, en in bepaalde media werden de vrijwilligers als criminelen voorgesteld die hand- en spandiensten verleenden aan mensensmokkelaars. Italië eiste dat Jugend Rettet en andere gelijkaardige teams, zoals dat van Artsen zonder Grenzen, een ‘gedragscode’ ondertekenden, met o.a. de verplichting om gewapende politiemannen aan boord van het schip te laten. Bij de weigering hierop in te gaan werd de IUVENTA in augustus 2017 door Italië aan de ketting gelegd.
Jugend rettet tekende hiertegen beroep aan, maar dat werd gisteren door het Hof van Cassatie in Rome verworpen. In een perscommuniqué kondigt de organisatie aan het hierbij niet te zullen laten, en te zullen nagaan of de zaak op Europees niveau kan gevoerd worden.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.